Indemnizatie/Concediu crestere copil 2024
Concediul de Creștere a Copilului în 2024: Ce Implică și Cum se Acordă
Concediul pentru creșterea copilului este un drept reglementat prin Ordonanța de Urgență 111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, transpunerea în legislația internă a Directivei nr. 96/34/CE.
Potrivit dispozițiilor legale, beneficiarii acestui concediu sunt:
- Părinții naturali ai copilului.
- Persoana care a adoptat copilul.
- Persoana căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției.
- Persoana care are copilul în plasament sau în plasament de urgență.
- Persoana numită tutore.
Concediul se acordă pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, iar cel puțin 2 luni din acest concediu trebuie efectuate de celălalt părinte sau solicitantul inițial. În cazul în care prima persoană care a solicitat concediul decide să lucreze, poate opta pentru concediu fără plată sau poate să realizeze venituri supuse impozitului pe venit.
Pe durata concediului, beneficiarul are calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate. Perioada concediului este asimilată stagiului de cotizare pentru stabilirea indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.
Pentru a beneficia de acest concediu, beneficiarul trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
În cazul copiilor cu dizabilități, concediul și indemnizația aferentă se acordă până la vârsta de 3 ani. Legea interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatului care se află în concediu pentru creșterea copilului.
Cum se Calculează Concediul de Creștere a Copilului?
Indemnizația lunară se calculează în funcție de veniturile obținute în ultimele 12 luni din cei 2 ani anteriori luării concediului. Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în această perioadă.
Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât 2,5 x ISR, iar cel maxim nu poate depăși 8.500 lei.
Durata concediului se prelungește în cazul nașterii altor copii în timpul acestuia. Pe perioada suprapunerii situațiilor, se acordă o singură indemnizație, majorată cu 50% pentru fiecare copil.
Întoarcerea la Muncă După Concediul de Creștere a Copilului
Persoanele care doresc să se întoarcă la muncă după concediul de creștere a copilului trebuie să anunțe angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte.
Beneficiarii au dreptul la condiții avantajoase de muncă și la îmbunătățiri ale condițiilor de muncă.
Pe toată durata concediului, drepturile dobândite de beneficiar se mențin conform legislației în vigoare.